Perstomo

Eliminarea eficienta a restaurarilor protetice cu freze diamantate Komet

Eliminarea eficienta a restaurarilor protetice

Îndepărtarea restaurărilor metalice sau all-ceramice face parte din tratamentele de zi cu zi.

Diferitele proprietăți ale materialelor necesită separatoare speciale pentru coroane. Modul în care puteți practica cele mai bune tehnici este prezentat în ghidul practic .

Restaurarile protetice fixe se numără printre formele de terapie frecvent utilizate în practica dentară.

Coroanele și podurile sunt astăzi fie fabricate pe baza materialelor metalice sau a celor ceramice. În special, dezvoltarea continuă a materialelor integral ceramice a dus la o îmbunătățire a prognosticului succesului clinic al acestor restaurări.

Articole recente arată pentru  regiunea anterioară o rată de longevitate a lucrarii similară :  pentru coroane metalo-ceramice (94,7 la sută), integral-ceramice coroane de litiu (96,6 la sută) și ceramice de oxid de zirconiu (92,1 la sută).

Rata de slongevitate similară de 94,4 până la 95,6% ar putea fi determinată și pentru punțile metalo-ceramice dentare .

Eșecuri

Eșecul restaurării fixe poate fi : biologic (de ex. carii secundare sau complicații endodontice) sau din motive tehnice (de exemplu, fracturi) .

Cariile secundare și complicațiile endodontice se numără printre cele mai frecvente cauze biologice ale esecului coroanelor .

În special, în regiunea anterioară, eșecurile estetice pot solicita îndepărtarea unei restaurări protetice fixe [1-6] (figura 1). Dacă se rezumă datele clinice disponibile, atunci pentru coroane , se poate presupune un risc anual de pierdere de aproximativ un procent.

Aceasta înseamnă că 100 de restaurări pe an vor duce la pierderea unei restaurări [1-4, 6]. Îndepărtarea unei restaurări metalice sau integral ceramice este, prin urmare, o necesitate de tratament care apare regulat în practica dentară.

Figura 1:. complicații biologice sau estetice

Pentru restaurările metalo-ceramice, provocarea constă în separarea a două materiale diferite.

Pentru piesa ceramică, instrumentele cu diamant sunt indicate , în timp ce instrumentele de carbură ar trebui utilizate, de preferință, pentru cadrul metalic.

Eliminarea restaurărilor metalo-ceramice necesită o schimbare a instrumentelor rotative. Îndepărtarea restaurărilor metalice și metaloceramice este, de asemenea, determinată în mare măsură de natura materialului cadru. aliaje de metale prețioase sunt relativ ușor și rapid pentru a separa, în contrast, non-prețioase aliaje metalice, datorită durității mai mare la creșterea uzurii , iar prelucrarea este consumatoare de timp.

Instrumente speciale din carburi (de ex. H4MCL, Komet Dental, Lemgo) permit tăierea rapidă și ușoară a aliajelor de metal nobil și NEM datorită unei geometrii speciale de tăiere.

Mai mult, aceste instrumente sunt, de asemenea, potrivite si pentru ceramica.

Pentru practica zilnica, toate restaurantele metalice si ceramice pot fi separate cu un singur instrument Komet.

Procedura clinică

Puncte:
– Viteza optimă este de 160.000 rpm la presiune scăzută și răcire cu apă (50 ml / min)
– Unghiul instrumentului PE suprafața coroanei trebuie să fie de aproximativ 45 °, freza este astfel este cel mai bine utilizată și ofera performanța optimă de tăiere(figura 2).

În mod ideal, separarea are loc în două etape. În primul rând, ceramica este tăiată până când cadrul metalic este complet expus .

Figura 2: ex. H4MCL.314.012, Komet Dental, Lemgo

În cea de-a doua etapă, separarea  are loc apoi la o adâncime care expune doar suprafața. Această procedură în două etape permite un control mai precis al adâncimii de tăierie  decât încercarea de a tăia ceramica și metalul într-o singură etapă de lucru.

Pentru restaurările metalo-ceramice, este suficient în general dacă suprafața vestibulară este divizată până la marginea incisivă sau pe suprafața ocluzală (fig.3).

Figura 3: Coroanele metal-ceramice trebuie mai întâi să fie complet separate axial la marginea incisivă a dintelui pregătit.

Apoi coroana poate fi îndoită și scoasă.

Practic, îndoirea coroanei este posibil, cu produse adecvate, dar mai sigur este utilizarea unor clești speciali .

Eliminarea restaurarii integral ceramice – Eliminarea eficienta a restaurarilor protetice

Îndepărtarea eficienta a restaurărilor ceramice poate fi împiedicată, pe de o parte, de un adeziv, pe de altă parte și datorită durității ridicate a materialului.

În timp ce ceramica tradițională poate fi prelucrată eficient și cu instrumente de diamant cu granulație grosieră, această procedură are o utilizare limitată  pentru ceramica de înaltă performanță (ceramică de înaltă rezistență și ceramică de oxid de zirconiu).

Instrumentele de diamant convenționale se uzeaza foarte repede în aceste materiale, astfel încât separarea poate necesita utilizarea mai multor instrumente și este, de asemenea, consumatoare de timp si apoi mai mentionam si  povara financiară.

Uzura rapidă a instrumentelor duce la incalzire.

Mai mulți producători oferă instrumente de diamante pentru prelucrarea materialelor ceramice  (z. B. ZR-Diamonds, Komet , Lemgo) care au o legătură specială a granulelor de diamant.

Prin urmare, aceste instrumente  prezintă o durată de viață îmbunătățită semnificativ și performanțe ridicate în comparație cu instrumentele convenționale din diamante.

Recent, aceste instrumente speciale de diamant sunt de asemenea disponibile în versiuni diverse, care sunt deosebit de adecvate pentru separarea coroanelor  (Jack 4ZRS.314.016, Komet , Lemgo).

Datorită varfului scurt, conic cu porțiunea de lucru a acestor instrumente de (4 mm), acestea sunt potrivite pentru separarea restaurărilor din porțiunea frontală și laterală a dintelui, in plus, au un risc semnificativ redus de fractură  decât instrumentele convenctionale.

Următoarele recomandări generale se aplică utilizării clinice a acestor instrumente:
– Viteza optimă este de aproximativ 160.000 rpm. Se recomandă utilizarea unui contra-unghi  deoarece cuplul mai mare comparativ cu turbina permite o prelucrare ceramică mai eficientă.
– Pentru a evita creșterea căldurii la separarea ceramică, se recomandă o răcire maximă (> 50 ml / min) și o presiune de contact scăzută.
– Pentru performanțe maxime de tăiere, instrumentul trebuie plasat la un unghi de 45 ° față de suprafața (Fig.5).

Îndepărtarea efectivă a restaurării are loc în două etape de lucru:

În cazul coroanelor anterioare, punctul de separare este prelungit dincolo de marginea incisivă astfel încât peretele palatinal sau lingual să rămână intact (figura 6). Cu coroane de oxid de zirconiu cimentate convențional, o singură aplicare a instrumentului de îndepărtare a coroanei este suficientă după separare, astfel încât întreaga restaurare în zona peretelui axial rămas poate fi fracturata și ușor de îndepărtat.

Fig . 5: 4ZRS.314.016, Comet Dental, Lemgo) Fig . 6: Coroana se rupe atunci când se extinde și poate fi ușor îndepărtată.

În cazul coroanelor din regiunea posterioară, suprafața ocluzală trebuie despărțită , pentru a permite ruperea ușoară a restaurărilor.

Partea scurtă de lucru a separatorului coroanei face, de asemenea, posibilă menținerea unghiului optim  în regiunea posterioară (figura 7).

Cu coroane de oxid de zirconiu cimentate convențional, restaurarea poate fi lărgită acum cu ajutorul cleștelui special astfel încât să se rupă (fig.8).

Fragmentele pot fi apoi îndepărtate  ușor.

După îndepărtarea primelor secțiuni, forțele sunt aplicate în continuare incisiv / ocluzal în spațiul de separare rămas, pentru a elimina fragmentele rămase . Orice fragment rezidual rămas poate fi detectat cu ajutorul frezei cu o lungime a piesei de lucru de 8 mm (de exemplu, 4ZR.314.014).

Concluzie – Eliminarea eficienta a restaurarilor protetice

Îndepărtarea restaurărilor protetice este una dintre rutinele care sunt efectuate în practica dentară.

Materialele metalice și cele ceramice necesită un instrument adaptat proprietății materialelor și conceptului de tratare.

Cu ajutorul instrumentelor de carbură potrivite, resturile metalice și metalo-ceramice pot fi separate eficient, în timp ce instrumentele de diamant dezvoltate special pentru prelucrarea ceramicii de înaltă performanță pot fi folosite pentru îndepărtarea resturilor ceramice.

În practică, acest lucru înseamnă că două tipuri de instrumente sunt suficiente pentru a elimina resturile metalice și cele ceramice (figura 9).

Figura 9:. Unelte rotative universale pentru separarea metalului- (stânga: H4MCL.314.012, Komet Dental, Lemgo) și  ceramica (dreapta: 4ZRS.314.016, Kometa Dental, Lemgo) .

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *